Harrastejääkiekon alueellisiin harrastesarjoihin voivat ilmoittautua esim. kaveriporukat, työyhteisöt, seurojen joukkueet.
Moniin SJL:n sarjoihin tarvitsee osallistuvan joukkueen kuulua Jääkiekkoliiton jäsenseuran toimintaan. Harrastesarjat ovat kaikille avoimia ja sarjatoiminnassa riittää, että ryhmä maksaa aikataulun mukaisesti osallistumismaksun ja pelaajilla on sarjaan vaadittava pelipassi (harrastepelipassi).
Jääkiekkoliitto mahdollistaa sarjoihin koulutetut erotuomarit, tilasto- ja tulospalvelun ja kurinpidon. Harrastesarjoja järjestävät myös muut tahot kuin SJL ja monen heistä kanssa SJL tekee yhteistyötä.
Myös erilaiset harrastejääkiekkoturnaukset ovat suosittuja. Voit katsoa Turnaukset-välilehdeltä tarkempaa tietoa.
Säännöt
Harrastejääkiekossa noudatetaan Jääkiekkoliiton kilpailusääntöjä. Seuraavat erityissäännöt ovat kuitenkin voimassa:
Erityissäännöt harrastekiekossa (Kilpailusäännöt 7.20)
HARRASTE- JA SENIORISÄÄNNÖT
1. Yleistä
Harraste- ja seniorisarjoissa pelataan IIHF:n voimassa olevilla pelisäännöillä sekä voimassa olevin SJL:n kilpailusäännöin. Alla olevat säännöt ovat lisäksi voimassa kaikissa SJL:n alaisissa harraste- ja seniorijoukkueiden otteluissa. Jokaisella pelaajalla on oltava voimassaoleva SJL:n pelipassi voidakseen osallistua SJL:n järjestämään sarjatoimintaan.
2. Varusteet
Kypärät ja kasvosuojukset
Ainoastaan jääkiekkoon tarkoitetut kypärät ovat sallittuja. Kaikki kypärät tulee olla kiinnitetty asianmukaisesti. Kypärän tulee olla CE-hyväksytty. Aikuisten sarjoissa (myös harraste- ja seniorisarjat) pelaavien on iästä riippumatta käytettävä aina vähintään visiiriä. Liitto suosittelee kaikille kokokasvosuojuksen käyttöä.
Kaulasuojat
Kaulasuojat ovat pakollisia.
Maalivahdin varusteet
Harraste- ja seniorisarjoissa saa pelata kaikilla maalivahdeille valmistetuilla varusteilla, jotka täyttävät sääntökirjan 2002-2006 vaatimukset.
3. Lyöntilaukaus
Lyöntilaukaus on kielletty. Lyöntilaukauksen raja on kiekon lyönti jäästä kohotetulla mailalla. Lyöntilaukauksesta tuomitaan pieni rangaistus. Mikäli pelaaja hämää ja on tekevinään lyöntilaukauksen, peli katkaistaan ja aloitus siirretään rikkoneen joukkueen puolustusalueen aloituspisteelle.
4. Taklaaminen, laitataklaus, selästä taklaaminen, päähän kohdistuvat taklaukset, keihästäminen ja mailan päällä lyöminen
Taklaukset on kielletty. Kiilaaminen on sallittu, määräävä tekijä on sama luistelusuunta.
Laitataklauksesta, selästä taklaamisesta ja päähän kohdistuvista taklauksista tuomitaan erotuomarin harkinnan mukaan minimissään iso rangaistus (5 min.) ja pelirangaistus (20 min.) tai ottelurangaistus (25 min.). Jos vastustaja loukkaantuu, tuomitaan ottelurangaistus (25 min).
Keihästämisestä ja mailan päällä lyömisen yrityksestä tuomitaan erotuomarin harkinnan mukaan minimissään iso rangaistus (5 min.) ja pelirangaistus (20 min.) tai ottelurangaistus (25 min.). Jos keihästäminen tai mailan päällä lyönti osuu vastustajaan, tuomitaan ottelurangaistus (25 min).
5. Pienet rangaistukset
Pienen rangaistuksen suuruus on 2 min (tehokas peliaika) tai 3 min. (suoraa aikaa). Jos pelaaja saa ottelussa kolmannen pienen rangaistuksen, hänet poistetaan kyseisestä ottelusta. Pelaajan saaman kolmannen pienen rangaistuksen kärsii joku muu saman joukkueen kenttäpelaaja. Pelaaja saa osallistua normaalisti seuraavaan otteluun. Rangaistuksia, jotka on annettu säännön ”Pelin viivyttäminen – kiekko katsomoon” nojalla ei lueta tähän määrään, eikä myöskään tilannetta, jossa sääntörikkomus johtaa rangaistuslaukaukseen.
6. Käytösrangaistukset (10 min.)
Jos pelaaja saa ottelussa käytösrangaistuksen (10 min.), saa pelaaja valita poistuuko hän ottelusta vai jääkö kärsimään rangaistustaan rangaistusaitioon. Jos pelaaja valitsee poistumisen, ei hän voi enää palata ko. otteluun ja hänen on poistuttava pukuhuoneeseen.
Käyttäytymisrangaistuksista (10 min.) seuraa automaattisesti seuraavan sarjaottelun pelikielto.
7. Isot rangaistukset, peli- ja ottelurangaistukset
Ison rangaistuksen suuruus on 5 min (tehokas peliaika) tai 8 min. (suoraa aikaa). Ison rangaistuksen (5/8 min) saanut pelaaja saa automaattisesti pelirangaistuksen (20 min).
Pelirangaistuksen (20 min) tai ottelurangaistuksen (25 min) saanut pelaaja poistetaan ottelusta. OR aiheuttaa myös 5:n minuutin vajaalukuisuuden. OR tai PR tapauksessa rangaistusaitioon ei laiteta sijaista kärsimään rangaistusta. Kun 5 min. rangaistus on kulunut loppuun, laittaa rangaistun pelaajan joukkue korvaavan pelaajan kentälle. Jos pelaajalle tuomitaan pelirangaistus, on hän automaattisesti pelikiellossa seuraavassa sarjaottelussa. Kurinpitäjä voi määrätä tilanteesta myös pidemmän pelikiellon.
Ottelurangaistuksen saanut pelaaja on automaattisesti pelikiellossa, kunnes kurinpitoelin on tehnyt asiassa päätöksen ja määrännyt pelikiellon pituuden.
8. Yhtäaikaiset rangaistukset
Kaikki yhtäaikaiset samansuuruiset rangaistukset korvataan, eli peliä pyritään pelaamaan mahdollisimman monella pelaajalla kentällä.
9. Maalivahdin rangaistukset
Jos joukkueella on vain yksi maalivahti ja hänelle tuomitaan ottelussa pelirangaistus, saa rikkonut maalivahti pelata ottelun loppuun. Jos ainoa maalivahti saa ottelurangaistuksen, maalivahti poistetaan ja joukkue saa pukea tilalle yhden kenttäpelaajan. Jos ainoa maalivahti loukkaantuu, saa hänen tilalleen pukea yhden kenttäpelaajan.
10. Pitkä kiekko
Molemmat joukkueet saavat vaihtaa pelaajia vapaasti pitkän kiekon jälkeen.
Pipolätkä
Mitä
Harjoitellaan ja pelataan hieman kevyemmällä varustuksella jääkiekkoa. Tästä käytetään usein nimitystä Pipolätkä. Minimivarustus on luistimet ja kypärä. Turvallisuutta lisäävät hammas-, kaula-, ala-, kyynär- ja säärisuojat. Pelaaminen tapahtuu tilasta riippuen. Yleisin ja ”virallisin” tapa on palata 4 vs 4 ja pieniin maaleihin ilman maalivahtia. Kiekkoa ei varsinaisesti saa kohottaa, mutta matalat ”lättysyötöt” lavan yli ovat yleensä sallittuja.
Missä
Toiminta voi tapahtua rajatussa tai rajaamattomassa tilassa jäähallissa tai teko- tai ulkojäällä.
Kenelle
Kaikille, jotka haluavat pelata jääkiekkoa kevyemmällä varustuksella, tykkäävät pelaamisesta, kuntoilusta ja yhdessä olemisesta jäällä. Sopii niin alakoululaisille kuin senioreillekin.
Tavoitteet
Nauttia jääkiekon harrastamisesta silloin kun itselle sopii. Päätavoitteena on pelata turvallisessa ja positiivisessa sosiaalisessa ympäristössä. Pipolätkää voi pelata ex tempore kaveriporukalla tai suunnitellusti säännöllisesti vaikka viikoittain tai kertaluonteisesti tapahtumassa. Tavoitteena on kaikissa näissä hyvähenkinen kuntoilu ja yhdessäolo.
Pipolätkä tarjoaa erilaisia sisältövaihtoehtoja:
1. Pelailua kavereiden kanssa ulko- tai tekojäällä
Ex tempore -pelailua voi mahdollistaa perustamalla esim. Pipolätkä FB- tai WA-ryhmän tai jotain internetissa toimivaa ilmoittautumisjärjestelmää (Nimenhuuto, MyClub, Jopox)
2. Pipolätkää säännöllisesti vakiovuorolla
Toimintaa järjestää säännöllisesti vakiovuorolla jokin taho esim. jääkiekkoseura.
3. Erilaiset Pipolätkä -tapahtumat / turnaukset
Yleensä talviaikaan kun on luonnonjäätä tai ulkotekojäätä käytettävissä järjestetään tapahtumia, jossa pelataan pipolätkäpelejä. Esimerkkeinä voidaan mainita Save Pond Hockey ja Euroopan suurin Pipolätkäturnaus Rukalla.
Jääkiekkoliiton tukitoimet
Pipolätkä toiminta luokitellaan SJL:ssa Easy Hockey -toiminnaksi. SJL kartoittaa vuosittain Easy Hockey -toimintaa järjestävät seurat ja listaa ne nettisivuille, jossa on perustiedot toiminnasta: Missä, milloin ja yhteystiedot. Lisäksi listaamme ne seurat, jotka ovat kiinnostuneita pelitoiminnasta, jotta pelitällien ja turnausten järjestäminen helpottuu. Easy Hockey -toimintaa järjestäviä seuroja tuetaan vuosittain mahdollisesti vaihtelevalla tavalla (harjoittelupaidat, kiekot, juomapullot, turnaukset).
Harrastajien rekisteröinti ja vakuuttaminen
Toimintaan osallistuvat kannattaa vakuuttaa toiminnan kattavalla tapaturmavakuutuksella. Toiminnan järjestäjä voi vakuuttaa koordinoidusti osallistujat tai sitten jokainen osallistuja hankkii itse vakuutuksen. Jääkiekkoliito tarjoaa Pohjola-vakuutuksen tuotteita. Järjestäjä koordinoi toimintaan osallistuvien toimintaan tarkoitettujen pelipassien / harrasterekisterien hankinnan. Pelipasseista ja harrasterekistereistä saa lisätietoa finhockey.fi -sivuilta. Lisätietoja saa myös liiton kilpailusihteeri Teemu Vanhaselta.
Lisätiedot
Jääkiekkoliiton harrastamisen kehityspäällikkö Kim Sällström: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 0400-529003. Lisäksi finhockey.fi -sivustolta harrastamisen osiosta valtakunnallista ja alueellista informaatiota sisällöistä, sarjoista, turnauksista ja yhteystiedoista.
- Lataa tästä pipolätkän säännöt (PDF-tiedosto)