perjantai, 02 helmikuu 2018 10:03

Nuorten, B-nuorten, B2-nuorten ja C-nuorten sarjajärjestelmät 2018-2019 päätetty

Jääkiekkoliiton liittohallitus vahvisti kokouksessaan 1.2. ensi kauden 18-19 sarjajärjestelmiä. Liitteissä sarjajärjestelmäkaaviot ja alla lyhyesti sarjajärjestelmät sekä muutokset kuluvaan kauteen:

Nuorten SM-Liiga
Pelataan 18 joukkueen kaksinkertainen alkusarja, yhteensä 34 ottelua. Jos Red Bull Salzburg osallistuu sarjaturnauksiin (päätetään myöhemmin), kaikilla on 35 ottelua. Sarjan 10 parasta jatkaa SM-Ligaan, loput 8 alempaan loppusarjaan yhdessä Mestiksen kahden parhaan kanssa. Nuorten SM-Liiga pelataan kuten tällä kaudella, alemman loppusarjan lopullinen pelaamistapa päätetään myöhemmin tänä keväänä.

Nuorten Mestis
Pelataan 16 joukkueen kaksinkertainen alkusarja, yhteensä 30 ottelua. Kaksi parasta Nuorten SM-Liigan alempaan loppusarjaan, seuraavat 10 joukkuetta Nuorten Mestikseen. Loput Nuorten Suomi-sarjaan.

Nuorten Suomi-sarja ja Nuorten aluesarjat pelataan kuten tällä kaudella.

B-nuorten SM-sarja pelataan kuten kuluneella kaudella.

B-nuorten Mestis
Karsintasarja pelataan kuten kuluvalla kaudella. B-nuorten Mestikseen pääsee aiemman 10 joukkueen sijaan 16 joukkuetta. Tällä vähennetään kustannuksia sekä pitkiä etäisyyksia pääosin. Seuraavan kauden 19-20 B-nuorten Mestiskarsintaan ei enää pelaamalla suoraan saa sarjapaikkaa, vaan kaudeksi 19-20 siirrytään kokonaan sarjapaikkojen hakuun villi kortti -menettelyllä. Villi kortti -kriteerit määritellään maaliskuun aikana koskien jo ensi kauden 18-19 villi kortti -hakua. Kauden 19-20 karsinnan joukkuemäärä päätetään myöhemmin.

B-nuorten Suomi-sarja ja Aluesarja
B-nuorten Suomi-sarjan karsintaan ja Aluesarjaan pääsee ilmoittautumisen perusteella. Tarkoitus on tarjota myös kevyeämpää aluesarjatasoa jotta kaikkien loppujen tämän ikäluokan joukkueiden ei tarvitse hakeutua Suomi-sarjan karsintaan pakosta jos kyseessä on kevyemmän harrastuksen joukkue. Aluesarjassa on myös laveammat edustusoikeussäännöt.

B2-nuorten SM-sarja
Pelataan kuten kuluvalla kaudella kuitenkin niin, että sarjapaikat haetaan villi kortti -menettelyllä ja kriteerit sarjaan pääsemiseksi tiukentuvat. Etusijalla ovat seurat joiden pelaajamäärät ovat varmasti riittävät (jatkuvuus eri ikäluokissa sekä pelaajapolku joka ikäluokan A-C kilpasarjoissa), seuralla on ollut aiemminkin B2 SM joukkue ja/tai tämän kauden C-ikäluokka menestyy vähintään C-nuorten Mestiksessä.

B2-nuorten muut sarjat pelataan kuten tänä vuonna riippuen joukkuemääristä.

C-nuorten SM
SM-karsintaan otetaan 20-22 joukkuetta. Kuluvan kauden menestyksen perusteella 16 parasta saa paikan karsintasarjaan, lisäksi villi kortti -menettelyllä valitaan 4-6 joukkuetta. Kriteerit villi kortti -paikan hakemiselle julkaistaan maaliskuun aikana.

Karsintasarja pelataan kahdessa lohkossa ja lohkojen 5 parasta jatkavat SM-sarjaan. Alempaan jatkosarjaan pääsee lohkojen 4 seuraavaksi parasta (5.-9. sijoittuneet), sen lisäksi lohkojen 10. (-11.) sijoittuneet pelaavat C-nuorten Mestiskarsinnan neljän parhaan kanssa ristiinkarsinnat viimeisestä kahdesta paikasta alempaan loppusarjaan. Sarjat pelataan kuten tällä kaudella sillä muutoksella, että kauden 18-19 kuusitoista (16) parasta joukkuetta ei enää saa automaattisesti paikkaa kauden 19-20 C-nuorten SM-karsintaan, vaan saavat etuoikeuden hakea villi -kortti -paikkaa, jonka saavat, mikäli sarjan vaatimat kriteerit täyttyvät.

SM-karsinnan joukkuemäärää on päätetty kaventaa pelien tason varmistamiseksi ja siksi ettei sarjassa turhaan pelaa joukkueita pitkillä matkoilla ja isoilla kustannuksilla joille se on kilpailullisesti väärä taso. Viime kaudet ovat osoittaneet että 24 tai enempään ei ole millään viimeisistä kausista riittänyt riittävän tasoisia joukkueita. Ristiin karsinnan palauttaminen takaa sen, ettei kenenkään ole pakko päästä SM-karsintaan ehdoin tahdoin varmistaakseen paikan Mestikseen tai tavoitellakseen paikkaa SM-alempaan jatkosarjaan. Tällä uudella tavalla Mestiksen karsinnan kautta voi tavoitella samoja paikkoja järkevämmällä kilpailullisella tasolla sekä kevyemmällä kulurakenteella. Lisäksi luopuminen automaattisista paikoista seuraavan kauden SM-karsinnassa varmistaa ettei sarjaan pääse sellaisia joukkueita joiden taso ei sitä edellytä.

C-nuorten Mestis
Pelataan kuten tällä kaudella huomioiden edellä mainitut ristiinkarsinnat.

C-nuorten Suomi-sarja ja Aluesarja
C-nuorten Suomi-sarjan karsintaan ja Aluesarjaan pääsee ilmoittautumisen perusteella. Tarkoitus on tarjota myös kevyeämpää aluesarjatasoa jotta kaikkien loppujen tämän ikäluokan joukkueiden ei tarvitse hakeutua Suomi-sarjan karsintaan pakosta jos kyseessä on kevyemmän harrastuksen joukkue. Aluesarjassa on myös laveammat edustusoikeussäännöt.

Olet nyt

Etsi sivustolta